Probabil că unii dintre noi își amintesc de orezul cu lapte primit de pomană în copilărie vara, în curtea bisericii. Agățați de brațul sau fusta bunicii identificam rapid cele mai ochioase platouri cu prăjituri și castroanele ce promiteau și bombonele sau vișine din dulceață pe lângă orez. Sunt șanse mari ca aceasta să se fi întâmplat de Moșii de vară.
Moșii de vară sau așa cum se mai numește în popor – Sâmbăta Morților, este o sărbătoare cu o însemnătate aparte în rândul creștinilor, aceasta fiind ziua în care sunt prăznuiți cei „trecuți la Domnul”. Una dintre cele mai importante tradiții în această zi este aceea de a da de pomană pentru cei adormiți. Mâncarea se împarte în vase de lut, căni și străchini de lemn împodobite cu flori. În onoarea acestei zile, ți-am pregătit o rețetă de orez cu lapte pentru Moșii de vară, mai cu seamă că acest preparat se împarte de Sâmbăta Morților.
Moșii sunt strămoșii cărora li se aduce ofrandă spre îmbunare
Componenta spirituală a acestei sărbători o găsim explicată de către etnograful Ion Ghinoiu, care îi prezintă pe moși ca pe spirite ale morților, moși și strămoși, prăznuite în sâmbăta dinaintea Rusaliilor în Muntenia, Moldova, Oltenia, Dobrogea, și Banatul de Est. În popor, mai ales în vechime, se considera că sufletele morților trebuie îmbunate înainte a se întoarce în morminte, de unde ies de Joimari.
Aceasta se obține aducându-le ofrandă, dând de pomană vase din lemn sau din lut pline cu mâncare caldă (mirosul este cel ce îi satură pe cei de dincolo.), vin, lapte, apă, flori și lumânări aprinse. Cel ce dă informează cu privire la cel pentru care oferă spunând „să fie de sufletul bunicii”, iar cel ce primește răspunde „bogdaproste” – respectarea ritualului și pronunțarea acestor formule fiind esențiale pentru ca aburul mâncării să ajungă la sufletul celui plecat.
Acest ritual se înscrie în șirul unor alte obiceiuri specifice acestei tradiții – curățarea și udarea mormintelor, plata apei date de pomană, slujba religioasă, sfințirea bucatelor ce vor fi puse apoi pe masa împodobită cu frunze de tei și nuc etc.
În unele zone se crede că de Moșii de vară morții merg în Valea cu Dor unde fiecare găsește ceea ce s-a dat de pomană pentru el; cei uitați, sau pentru care nu s-a putut da de pomană, se întorc în mormânt cu frunzele de tei și nuc. Pentru cei în viață aceste frunze aduse de la biserica sunt importante – ele protejează gospodăria de rele și de aceea sunt ținute la icoană.
În sudul țării aceste vase se cumpărau de la târgurile special ținute în acest scop și se spune că se împărțeau atât de multe vase încât gospodinele nu mai aveau nevoie să cumpere altele peste an. În Muntenia, unul din cel mai des oferite – și apreciate – preparate este orezul cu lapte, oferit în vas de lut împreună cu o mâna de cireșe. Tot cireșe, dar și flori, se pun pe toarta cănilor ce se oferă de pomană.
Rețetă de orez cu lapte cremos pentru Moșii de vară
Că tot se apropie Moșii de vară, ne-am propus să preparăm și noi un desert simplu și delicios precum orezul cu lapte – un simbol al ofrandei și al generozității, specific Sâmbetei Morților. Pregătit cu grijă și oferit în amintirea celor dragi, acest desert capătă o valoare spirituală deosebită. Iată care sunt ingredientele și modul de preparare pentru acest desert de Moșii de vară!
Ingrediente (pentru o porție)
- 50 g orez bob clasic, rotund
- 50 ml apă
- 20 g zahăr alb
- 300 ml lapte de la producători locali
- 1/2 băț scorțișoară
- Vanilie
- Coajă de lămâie
Cum se prepară orezul cu lapte pentru Moșii de vară?
Se pune la fiert în cei 50 ml apă orezul spălat în prealabil și se fierbe până se evaporă aproape toată apa. Apoi se toarnă peste orez laptele și se pune și batonul de scorțișoară la fiert cu ele, la foc mic, până bobul de orez este bine fiert. Se adaugă zahărul, vanilia și coaja de lămâie și se ia de pe foc. Se amestecă pentru dizolvarea zahărului.
Înainte de a turna în boluri se scoate batonul de scorțișoară (rolul lui este să aromatizeze, înlocuind pudra care schimbă culoarea preparatului). Pentru a da de pomană se folosesc străchini tradiționale noi; peste orez se pun cireșe spălate și bine zvântate – sau poate chiar și dulceață de cireșe preparată în casă.
Sfaturi și trucuri pentru cel mai bun orez cu lapte
Noi, la Via-Profi, ne străduim întotdeauna să oferim cele mai bune sfaturi și trucuri pentru rețete delicioase preparate cu produse locale. Vestea bună este că avem câteva sfaturi și în ceea ce privește prepararea orezului cu lapte după rețeta tradițională. Iată recomandările noastre pentru ca fiecare strachină de orez cu lapte dată de pomană de Sâmbăta Morților să fie o încântare pentru cei ce o primesc!
Folosește produse locale
În multe comunități rurale, gospodinele se străduiesc să folosească cele mai bune ingrediente, adesea obținute din propria gospodărie sau de la vecini și mici fermieri locali, ceea ce întărește și mai mult legătura dintre tradiție și comunitate. Cel mai bun orez cu lapte de Moșii de vară se obține folosind produse locale, proaspete și delicioase. De pildă, pentru fructe de sezon proaspete (cireșe, în cazul nostru) poți apela la micii fermieri – la fel cum poți cumpăra de la aceștia lapte proaspăt de vacă pentru cel mai bun orez cu lapte.
Ține cont de proporția între lapte și orez
Este important ca atunci când gătești orez cu lapte, proporția de orez și lapte să fie de măcar 1:4 (adică la 100 g de orez să adaugi 400 ml de lapte). Dacă dorești un orez cu lapte mai cremos, poți modifica această proporție până la 1:8. Un orez cu lapte delicios și cremos poate avea o proporție de 1:5, respectiv la 200 g de orez să adaugi 1 litru de lapte.
Gătește orezul cu lapte la foc mic
Orezul cu lapte se gătește întotdeauna la foc mic, amestecând constant. De ce? Pentru ca orezul să nu se prindă de fundul și pereții oalei în care fierbe. De asemenea, ține cont de faptul că nu trebuie să fierbi orezul până când boabele se transformă în terci. Și nici nu trebuie să te sperii de faptul că orezul cu lapte este lichid atunci când ai oprit focul, întrucât acesta se va închega și se va îngroșa pe măsură ce începe să se răcească.
Rețeta de orez cu lapte cremos pentru Moșii de vară nu este doar o simplă rețetă de desert, ci și o modalitate de a păstra vie o tradiție plină de însemnătate a poporului român. În plus, fiecare ingredient local aduce cu sine o poveste, iar fiecare poveste adaugă un plus de autenticitate preparatului. Așa că, acum, de Moșii de vară, te invităm să încerci această rețetă și să împarți la biserică orez cu lapte în amintirea celor dragi plecați dintre noi.